Apr
07
2009

“Jos comunismul” reloaded

Buna dimineata Chisinau.

Ce faceti? Cu ce va ocupati? Ati rezolvat ceva ieri? Din cate vad eu, nu prea. Deci ceea ce s-a intamplat ieri e apa de ploaie. Din pacate.

Ceea ce s-a intamplat ieri in Romania de peste Prut nu este altceva decat apa de ploaie pentru conducerea comunista.

1 – O masa de oameni mobilizata de opozitia democratica sau de constiinta proprie sa “faca valuri” in a demonstra ceva, dar care maine va sta si va crapa seminte uitandu-se la desenele animate de pe Moldova 1 nu va rezolva nimic.

2 – O masa de oameni care va crea haos incendiind cladirile parlamentului si presidentiei, dar neluand in considerare structura cu adevarat importanta care ar fi trebuit “atacata” si anume televiziunea publica (pentru a arata intregii tari situatia) nu va rezolva nimic.

3 – O masa de oameni tineri care nu-si vor convinge parintii, rudele si prietenii trecuti de varsta tineretii ca acest comunism nu le este benefic, cu rolul de a-i sensibiliza si mobiliza si pe acestia, nu va rezolva nimic.

Intrebarea este, oare maine va mai fi ceva? Eu cred ca NU.

Sa urmarim sirul evenimentelor: Alaltaieri seara au fost proteste. Ieri dimineata protestele au continuat pasnic, la acestea participand din ce in ce mai multi tineri. Se sustinea fraudarea alegerilor din Republica Moldova, in urma carora comunistii au obtinut totul (majoritati parlamentare, presedinte, etc.). Protestul a degenerat in violenta, fiind vandalizate cladirile parlamentului si presidentiei din Chisinau. In tot acest timp, erau intrerupte caile de comunicatie si informare: internet, televiziune, telefonie, iar la postul public se transmiteau documentare si desene animate ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. S-a reusit inspre seara “cucerirea” celor doua cladiri, fiind ancorat drapelul Uniunii Europene pe una dintre ele. In paralel, in Romania s-au transmis imagini live sau preluari de pe youtube, twitter sau alte surse care nu fusesera inca cenzurate de regimul comunist.

Desi este o asemanare foarte mare intre ceea ce s-a intamplat astazi in Moldova si revolutia din 1989 de la noi, mi-e teama, repet, ca nu se va rezolva nimic in perioada urmatoare. Nu cunosc inca pozitia autoritatilor romane, dar indiferent de aceastea si de factori ca UE sau Rusia, noi, romanii de rand, suntem alaturi de cetatenii Republicii Moldova in actiunile lor de a pasi spre democratie.

Written by Lautaru in: General,Sa vorbim discutii | Tags: , , , ,

5 Comments

:) :( :d :"> :(( \:d/ :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :)>- toate »

 • j'adore

  Buna Dimineata… cui?

  Pacat de ce se intampla peste Prut, pacat ca se lupta cu morile de vant… Eu aveam 1 an la revolutzie si nu prea stiu cum era pe vremea comunismului. Totzi ai mei zic ca n-ar schimba democratia pe nimic, si nu le-a mers chiar rau pe vremea “tovarasului” ca bunica-miu era secretar de partid sau cam asha ceva. Deci, nu doresc niciunei tari sa treaca prin perioada de comunism.
  Cat despre “Romania de peste Prut” … nu-s de acord cu sintagma asta. Am vazut aseara pe Discovery o moldoveanca plecata ilegal in U.K. care si-a declinat identitate falsa si multe alte tampenii ca sa nu fie deportata in Moldova. Cand au descoperit-o politistii de la imigrari, s-a pus in genunchi si a inceput sa se milogeasca de aia. Destul ii avem pe tigani de coada care ne fac de ras peste tot. Lasa-i pe astia in tara lor, adica Moldova si noi sa incercam sa facem cat mai multe lucruri bune pentru tara noastra, Romania.

  Comment | April 8, 2009
 • Mike

  evident, daca bunicu’ era secretar de partid… n-avea cum sa fie rau pe vremea “tovarashului”. si mai evident: ati regretat caderea comunismului. in concluzie: n-ai de unde sa stii cum au trait ceilalti, non-secretarii de partid, oamenii de rand.

  Comment | April 8, 2009
 • Eu totusi sper ca vor renumara voturile.

  Comment | April 8, 2009
 • @Sensio – daca vor renumara voturile nu vor rezolva nimic. Tot alea ies. Trebuie reorganizate alegerile, si sa fie atent monitorizate.

  Comment | April 8, 2009
 • j'adore

  Mike vorbesti aiurea. Am si specificat ca niciunul din ai mei nu ar schimba democratia pentru nmk in lume, si am mai specificat ca eu la revolutie aveam 1 an, deci , personal, nu m-am bucurat de “avantajele” aduse de “job” -ul lu’ bunica-miu. Degeaba aveau frigideru’ plin daca nu puteau vorbi liber, sau daca pana la generatia mea, niciunu n-a vazut mai departe de granitele Romaniei.

  Comment | April 9, 2009

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by XCC Media Iasi. WordPressTheme: TheBuckmaker. Lautaru`s Media 2008