Apr
07
2010

Regulament de ordine interioara

Am asteptat trecerea celor 3 zile de Paste pentru a va putea povesti ce inseamna Invierea Domnului la proaspat construita biserica Sf. Stefan cel Mare din cartierul meu…

Ora 23:40 – Credinciosii se indreapta catre biserica. Nu e mult de mers, e la 50 de metri. Cu putin noroc, “slujba” o poti auzi din casa, pentru ca au scos boxele afara.

Ora 23:50 – Incepe “slujba”. Prin slujba, putem intelege un regulament de ordine interioara pe care popa il rosteste cu sfintenie la microfon. “Lumina a fost adusa cu avionul de la Mormantul Sfant, a trecut pe la biserica X, apoi pe la biserica Y, apoi a ajuns la noi”. NOTA: Discursul tine aprox. 10 minute.

Ora 0:00 – Continua “slujba” cu cateva reguli de conduita bisericeasca: “Va rugam sa nu va inbulziti sa luati lumina direct de la mine, altfel ma voi retrage in altar. […] Este bine sa ramaneti si la slujba dupa ce veti lua lumina. […]” (inca 10 minute)

Ora 0:10 – Lumina umbla din lumanare in lumanare, in liniste. Spun “in liniste”, pentru ca rar puteai auzi un “Hristos a Inviat”.

Ce lipseste din toata relatarea asta? Da, cred ca o slujba adevarata.

Nu sunt credincios de fel, dar, din cate stiu, osteneala de a merge pana la biserica pentru simbolica lumina nu am facut-o pentru ca n-aveam un chibrit sau o bricheta in casa, ci tocmai pentru o slujba, si ceea ce reprezinta acea lumanare aprinsa. Am fost singurul pe o raza destul de mare care am rostit “Hristos a Inviat” cand am aprins lumanarea, si asta tot pentru ca nici macar popa n-a spus aceste cuvinte cand a inceput sa dea lumina.

Mai mult decat atat, am fi putut lua lumina de la oamenii care veneau de pe la alte biserici, dat fiind faptul ca abia la 10 minute dupa miezul noptii si-a dat seama si al nostru popa la ce eveniment “prezida”. Unii musafiri, veniti pentru prima data aici, se intrebau daca biserica e ortodoxa, pentru ca nimeni nu facea cruce, si in loc de slujba erau povesti.

In drum spre casa, puteai auzi multa lume nemultumita spunand ca vor alege alta biserica anul viitor.

Si daca popa a facut reclama “luminii”, bisericii, si ne-a invatat reguli de buna purtare sau de oranduire interioara, cred ca-mi permit si eu sa fiu ironic.

Lumina v-a fost oferita de Luxten. Lider in tehnologie.

Written by Lautaru in: General,Sa vorbim discutii | Tags: , , , ,

5 Comments

:) :( :d :"> :(( \:d/ :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :)>- toate »

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by XCC Media Iasi. WordPressTheme: TheBuckmaker. Lautaru`s Media 2008